a
a
HomeReadTo «Βασίλειο» του Jo Nesbo δεν θα μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου

To «Βασίλειο» του Jo Nesbo δεν θα μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου

Κάθε Nesbomaniac που σέβεται τον εαυτό του ξεκοκαλίζει, αν δεν το έχει κάνει ήδη το νέο βιβλίο του Jo Nesbo, με τίτλο «Το Βασίλειο». Το ογκώδες και χορταστικό νέο πόνημα του ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας που κυκλοφορεί ήδη στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι κάτι παραπάνω από χορταστικό και συναρπαστικό και ας απουσιάζει ο αγαπημένος μας ντετέκτιβ (και του Nesbo), Χάρι Χόλε.

Ο Nesbo χρειάστηκε τρία χρόνια για να γράψει το «Βασίλειο». Αν είχε περισσότερη ελευθερία χρόνου, θα χρειαζόταν το μισό διάστημα. Είναι μάλλον το βιβλίο που τον δυσκόλεψε περισσότερο – το ξανάγραψε πολλές φορές, αντίθετα με τις καθιερωμένες του συνήθειες.

Το βιβλίο είναι ένα θρίλερ το οποίο εκτυλίσσεται σε έναν μικρό τόπο στη Νορβηγία με πρωταγωνιστές δύο αδέλφια, τον Ρόι και τον Καρλ, που έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλαπλά κρυμμένα μυστικά, ζουν την ιστορία τους μέσα από ποικίλες μεταστροφές και εκπλήξεις της δράσης. Και προτού βιαστείς να κρίνεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του συγγραφέα, το μυθιστόρημά του δεν είναι αυτοβιογραφικό.

Είναι σίγουρο ότι οι λάτρεις του κλασικού νουάρ θα αγαπήσουν το νέο βιβλίο του Νορβηγού. Οι ψευδαισθήσεις μιας μιας οικογένειας και της κλειστής κοινωνίας ενός χωριού και η επική αφήγηση του Nesbo που κόβει την ανάσα δημιουργούν μια ανατριχιαστική ιστορία και μάλιστα εκτός σειράς Χάρι Χόλε!

Καθώς ξετυλίγεται η γεμάτη ανατροπές ιστορία, κορυφώνεται η αγωνία, ο τρόμος και η εξαχρείωση που σε συνδυασμό με τους σύνθετους χαρακτήρες σε κάνουν να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Οπότε να ξέρεις σε περιμένει ξενύχτι και κανάτες με καφέ για να μπορέσεις να βγάλεις την επόμενη μέρα στη δουλειά.

Εν ολίγοις, το νέο μυθιστόρημα του Jo Nesbo παίζει δεξιοτεχνικά με όλη την γκάμα των συναισθημάτων. Είναι ένα στιβαρό, αβάσταχτα αγωνιώδες και αδιάκοπα και συναρπαστικά ψυχοερωτικό.

Ο βασιλιάς του θρίλερ πετυχαίνει να αποκαλύψει τις πιο ισχυρές ορμές μας. Σαν τον γελωτοποιό της Αυλής που διαβάλλει και παραπλανεί, τυλίγει τους χαρακτήρες και τους αναγνώστες εξίσου σε έναν ιστό εξαπάτησης και δόλου, γεγονότων και πλασματικών αποδείξεων.

Και αν αυτό σου προκαλεί έκπληξη, μάλλον ξεχνάς ή αγνοείς ότι ο Nesbo είναι μια κατηγορία από μόνος του.

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή του βιβλίου:

Πάντα τον προστάτευε

Από τα δεκάξι του, που χάθηκαν ξαφνικά οι γονείς τους, ο Ρόι ανέλαβε τη φροντίδα του μικρού του αδελφού, του Καρλ. Μεγαλώνοντας οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Ο Καρλ αποφάσισε να περιπλανηθεί στον κόσμο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο Ρόι έμεινε πίσω, στο οικογενειακό κτήμα, στο απομονωμένο βασίλειό τους, ικανοποιημένος με μια ήσυχη καθημερινότητα.

Μέχρι που γύρισε για να διεκδικήσει μια θέση στο βασίλειο…

Χρόνια αργότερα, ο Καρλ επιστρέφει, με τη χαρισματική νέα του σύζυγο, την αρχιτέκτονα Σάνον. Έχουν ένα σωρό συναρπαστικά σχέδια – να χτίσουν ένα ξενοδοχείο στο κτήμα και να πνιγούν στα πλούτη τόσο τα αδέρφια όσο και όλο το χωριό.

Και τα σκοτεινά μυστικά άρχισαν να βγαίνουν στο φως

Η χαρμόσυνη άφιξη σύντομα γίνεται η αφορμή για μια σειρά από γεγονότα που απειλούν ό,τι αγαπά και θέλει να διαφυλάξει ο Ρόι…