a
a
HomePlayStephen King και video games: Μια πονεμένη ιστορία…

Stephen King και video games: Μια πονεμένη ιστορία…

Stephen King video games

Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχουν σχεδόν εξαντλήσει τη βιβλιογραφία του Stephen King, και πλέον ψάχνουν ανάμεσα σε λιγότερο γνωστά διηγήματά του για να βρουν την επόμενη ταινία ή σειρά. Ένα μέσο όμως στο οποίο το έργο του γνωστού συγγραφέα ιστοριών τρόμου έχει μείνει σχετικά ανεξερεύνητο, είναι τα video games. Μόλις 5 παιχνίδια σχετίζονται επισήμως με τον King και τα βιβλία του, ενώ ένα έκτο είναι βαθιά επηρεασμένο από εκείνον. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

«The Mist» (1985)

Ξεκινάμε με μια ρετρό περίπτωση, ένα παιχνίδι text adventure παλαιάς σχολής, όπου ο παίκτης πληκτρολογεί εντολές όπως «κοίτα», «πιάσε», «πήγαινε βόρεια» κλπ και διαβάζει την εξέλιξη της ιστορίας. Βασίζεται σε μία νουβέλα (έργο μεγαλύτερο από διήγημα αλλά μικρότερο από μυθιστόρημα) που πρωτοκυκλοφόρησε το 1980 και έγινε ταινία το 2007. Μια πυκνή ομίχλη σκεπάζει την πόλη του Μπρίτζτον και ο πρωταγωνιστής παγιδεύεται σε ένα σουπερμάρκετ. Όποιος βγαίνει έξω σκοτώνεται από ό,τι κρύβεται μέσα στην ομίχλη, αλλά και μέσα στο σουπερμάρκετ η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη…

«The Running Man» (1989)

Η ταινία του 1987 με τον Arnold Schwarzenegger είχε αλλάξει τα φώτα στο μυθιστόρημα που ο King είχε γράψει το 1982 (χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Richard Bachman), κρατώντας τη γενική ιδέα και μερικούς από τους χαρακτήρες. Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά είναι ένα συνηθισμένο beat’em up, με τον Arnie να πηγαίνει από τα αριστερά προς τα δεξιά και να χτυπάει σκύλους (κυρίως) και ανθρώπους. Τα γραφικά πάντως, τουλάχιστον στην Amiga, ήταν αρκετά καλά για την εποχή τους.

«The Dark Half» (1992)

Το «Σκοτεινό Εγώ» είναι ένα από τα πιο καλά βιβλία του King, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον George Romero (της «Νύχτας των Ζωντανών Νεκρών») με μέτρια αποτελέσματα. Η ταινία είχε γυριστεί το 1990 αλλά προβλήθηκε το 1993, και έναν χρόνο πριν κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι βασισμένο σε αυτή και στο βιβλίο. Πρόκειται για ένα point-and-click adventure (είδος πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή) που θα ήταν αρκετά αξιοπρεπές αν δεν ήταν τόσο απάνθρωπα δύσκολο. Κάθε λίγο και λιγάκι ο ήρωας είτε σκοτώνεται είτε συλλαμβάνεται, και το παιχνίδι τελειώνει. Χρειάζεται πολλή υπομονή για να προχωρήσει κανείς. Παρά τα προβλήματά του, όμως, παραμένει το καλύτερο παιχνίδι που είναι βασισμένο σε βιβλίο του King.

«The Lawnmower Man» (1993)

Ένα παιχνίδι-καταστροφή, βασισμένο σε μια ταινία-καταστροφή, που δεν έχει καμία σχέση με το διήγημα που ο King έγραψε το 1975. Για την ακρίβεια το μόνο κοινό είναι ο τίτλος, γι’ αυτό και ο συγγραφέας πήγε τους δημιουργούς της ταινίας στα δικαστήρια ζητώντας να αφαιρεθεί το όνομά του από τους τίτλους και το προωθητικό υλικό. Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε για SNES, Game Boy και Sega Mega Drive είναι ένα 2D platform shooter στο στυλ των «Contra» και «Metal Slug», με κάποια 3D διαλείμματα που εκτυλίσσονται στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Η εκδοχή του για υπολογιστές ήταν διαφορετική, σαν interactive ταινία, αλλά το ίδιο κακή.

«Stephen King’s F13» (1999)

Αν και φέρει το όνομα του King (πρέπει να έπεσε αρκετό χρήμα) δεν είναι ακριβώς παιχνίδι και δεν βασίζεται σε κάποιο βιβλίο. Ο τίτλος του αναφέρεται στο «στοιχειωμένο» πλήκτρο F13 του πληκτρολογίου. Πρόκειται για μια συλλογή από mini games για να περνάει η ώρα, με τίτλους όπως «Whack-A-Zombie» και «Bug Splat». Στο πακέτο περιέχονται επίσης screensavers και το διήγημα του Κινγκ «Everything’s Eventual» για να το διαβάσετε στην οθόνη. Αν δεν υπήρχε το «The Lawnmower Man» που προαναφέραμε, αυτό θα ήταν εύκολα το χειρότερο game του αφιερώματος.

«Alan Wake» (2010)

Επισήμως δεν έχει καμία σχέση με τον Stephen King, αλλά είναι βαθύτατα επηρεασμένο από τον ίδιο και το έργο του. Άλλωστε το θέμα του παιχνιδιού – ένας συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ που έρχεται αντιμέτωπος με το τελευταίο του μυθιστόρημα που… ζωντανεύει – είναι κάτι που έχει εξερευνήσει σε βιβλία του και ο ίδιος ο King. Ενώ κάποιες σκηνές μοιάζουν να έχουν βγει απευθείας από τη «Λάμψη». Άλλοι δημιουργοί που ενέπνευσαν το παιχνίδι είναι o Neil Gaiman, ο Bret Easton Ellis και ο Alfred Hitchcock. Αξιοπρεπέστατο action adventure που κυκλοφόρησε μόνο για PC και Xbox 360.