a
a
HomeEatΚαλά τα espress-άκια αλλά σαν τον ελληνικό καφέ τον σωστό τον μερακλίδικο δεν έχει

Καλά τα espress-άκια αλλά σαν τον ελληνικό καφέ τον σωστό τον μερακλίδικο δεν έχει

Ελληνικός καφές: αγαπημένη συνήθεια που έγινε λατρεία από την πρώτη γουλιά που δοκίμασες ποτέ στη ζωή σου.

Ο ελληνικός καφές είναι μυσταγωγία, τέχνη και ιεροτελεστία ολόκληρη. Είναι στάση ζωής πάνω από κάθε καπουτσίνο, εσπρέσο, latte και Macchiato που έπινες και στο… χωριό σου.

Όπως θα πρόσεξες όμως, δεν αναφέρω τον τίμιο και… τιμημένο φραπέ. Αυτός είναι άλλο κεφάλαιο και μία κατηγορία από μόνος του.

Το μυστικό

Το μυστικό για καλό ελληνικό καφέ βρίσκεται στο καλό χαρμάνι και το σωστό… ψήσιμο στο μπρίκι, για να μην πούμε στη χόβολη. Συνεπώς, ξεχνάς το ηλεκτρικό μπρίκι ή το μάτι της κουζίνας.

Προτίμησε φρεσκοκομμένο καφέ από το καφεκοπτείο με άρωμα που σε τραβάει από τη μύτη και όχι τις τυποποιημένες συσκευασίες του σούπερ μάρκετ.

Στη συνέχεια βάλε όλο σου το μεράκι και να θυμάσαι ότι ο σωστός ο ελληνικός ο μερακλίδικος δεν θέλει βιασύνη!

Πρώτα από όλα χρειάζεσαι ένα μπρίκι με στενό λαιμό. Θα χρησιμοποιήσεις το φλιτζάνι σου για να μετρήσεις τη δοσολογία. Συγκεκριμένα θα γεμίσεις κατά 2/3 με κρύο νερό και θα το χύσεις στο μπρίκι.

Το ψήσιμο

Έπειτα, θα ανάψεις το γκαζάκι σου σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και θα προσθέσεις πρώτα τη ζάχαρη και μετά τον καφέ.

Ο μερακλίδικος ελληνικός δεν θέλει πολύ ανακάτεμα. Αφήνεις τον καφέ να κάτσει μέσα στο νερό και θα αρχίσει μόνος του να βυθίζεται καθώς ζεσταίνεται το νερό σιγά σιγά. Τότε είναι η σωστή στιγμή που θα τον ανακατέψεις για να σχηματιστεί το καϊμάκι.

Όταν ο καφές κάνει φουσκάλες, πρέπει να σταματήσεις το ανακάτεμα και περιμένεις. Οι μερακλήδες ξέρουν ότι ο καφές χρειάζεται να βράσει για περίπου 20 λεπτά ώστε να γίνει όπως πρέπει. Αρωματικός και πηχτός.

Το σερβίρισμα

Μόλις αρχίσει να φουσκώνει τον βγάζεις από το μπρίκι και τον ρίχνεις στο φλιτζάνι, όχι από πολύ ψηλά για να μη χαλάσει το καϊμάκι. Να θυμάσαι ότι στον σωστό ελληνικό καφέ ποτέ μα ποτέ δεν βάζουμε γάλα και δεν βουτάμε κουλουράκια και μπισκότα γιατί θα αλλοιώσεις τη γεύση του!

Αφού τον σερβίρεις μπορείς να τον συνοδεύσεις με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού και ένα ποτήρι δροσερό νερό. Ελληνικά και παραδοσιακά.

Σου είπαμε πώς να φτιάξεις τον ελληνικό καφέ, τον σωστό, τον μερακλίδικο… Αν θες να σου πούμε και το φλιτζάνι, θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω…