a
a
HomeOpinionΓιατί το «The Mandalorian» είναι το υγρό όνειρο κάθε πικραμένου Star Wars fan

Γιατί το «The Mandalorian» είναι το υγρό όνειρο κάθε πικραμένου Star Wars fan

The Mandalorian season 2

Εκεί που είμασταν έτοιμοι να φωνάξουμε «όχι άλλο Star Wars» κατά το «όχι άλλο κάρβουνο», ήρθε στα τέλη του 2019 το «The Mandalorian» να μας θυμίσει γιατί είχαμε αγαπήσει τον κόσμο που δημιούργησε ο George Lucas και την πλούσια μυθολογία του. Και τώρα, στο φινάλε μιας χρονιάς γεμάτης απανωτά χτυπήματα στην ψυχολογία μας, ο Mando επέστρεψε κουβαλώντας δώρα. Δώρα για όλους: για τους casual fans που έχουν δει απλά τις ταινίες Star Wars· για τους πιο προχωρημένους που έχουν δει και τις animated σειρές· και για τους… Jedi Masters που έχουν δει όλα τα παραπάνω, έχουν παίξει τα video games, συλλέγουν action figures και έχουν διαβάσει και τα βιβλία που γεμίζουν τα κενά και γεφυρώνουν κάθε άκρη του αγαπημένου «γαλαξία πολύ, πολύ μακριά».

«Μπόμπα» ο Boba

Τα τρία πρώτα επεισόδια της δεύτερης σεζόν του «The Mandalorian» παραδίδουν σεμινάρια σωστού fan service. Το πρώτο, με τίτλο «The Marshall», έφερε στο προσκήνιο ένα διαχρονικό… απωθημένο των Star Wars fans, τον Boba Fett. Αρχικά μόνο την πανοπλία του, την οποία φορούσε ο σερίφης Cobb Vanth (τον οποίο έπαιζε ο… σερίφης του «Deadwood» και του «Justified», Timothy Olyfant), χαρακτήρας που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο σε βιβλία, κάνοντας ντεμπούτο στο «Aftermath» του 2015. Στην τελευταία σκηνή όμως, είδαμε και τον ηθοποιό Temuera Morrison, που στο «Attack of the Clones» έπαιζε τον Jango Fett και όλους τους Κλώνους που ετοίμαζε η Αυτοκρατορία και που είναι κάτι παραπάνω από λογικό εδώ να παίζει τον Boba Fett, κλώνο και υιοθετημένο γιο του Jango.

boba fett action figure 1978Στο ενδιάμεσο προλάβαμε και είδαμε το jet pack του Boba Fett να εκτοξεύει ρουκέτα, ένα κλείσιμο ματιού στους συλλέκτες σπάνιων action figures, καθώς η συγκεκριμένη φιγούρα του Fett που κυκλοφόρησε το 1978 αποσύρθηκε αμέσως, από φόβο ότι τα παιδιά θα πνίγονταν αν κατάπιναν κατά λάθος την μικρή εκτοξευόμενη ρουκέτα ή θα έβγαζαν κανένα μάτι με αυτή. Είναι αυτή ακριβώς η φιγούρα που σήμερα κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια..

Και η πλάκα ήταν ότι για να εκτοξεύσει τη ρουκέτα, ο Cobb Vanth έσκυψε μπροστά, ακριβώς όπως έπρεπε να κάνει και η πλαστική φιγούρα του 1978 προκειμένου οι πιτσιρικάδες της εποχής (οι λίγοι που κατάφεραν να την αποκτήσουν πριν αποσυρθεί και σήμερα πλουτίζουν από αυτή) να σημαδέψουν το στόχο τους πριν πατήσουν το κουμπί.

Οι πιο παρατηρητικοί φαν εκτίμησαν επίσης την εμφάνιση του ρομπότ R5-D4, που στο πρώτο Star Wars του 1977 παραλίγο να καταλήξει στο πλευρό του Luke Skywalker, αλλά έπαθε βλάβη και τη θέση του πήρε ο αγαπημένος R2-D2. Αλλά και τον ολοζώντανο Krayt dragon, που στην ίδια ταινία ήταν απλά ένας σκελετός στο background (αλλά έχει εμφανιστεί ξανά σε βιβλία και video games).

Ένα horror διαλειμματάκι

To δεύτερο επεισόδιο, «The Passenger», μπορεί να μην προχώρησε καθόλου την ιστορία, αλλά μας χάρισε X-Wings σε δράση (υπέροχη η στιγμή που τα φτερά τους άνοιξαν σε θέση μάχης) και, φυσικά, τα τρομαχτικά αραχνοειδή πλάσματα Krynka. Αν και πρωτοεμφανίστηκαν στην animated σειρά «Star Wars Rebels», είναι εμπνευσμένα από αχρησιμοποίητα σχέδια του Ralph McQuarrie (του καλλιτέχνη που βοήθησε τον Lucas να δώσει μορφή στον κόσμο που είχε στο μυαλό του) για την ταινία «The Empire Strikes Back».

Θα μπορούσαμε να βλέπουμε ένα space horror φιλμάκι στο στυλ του «Alien» αν δεν είχαμε τον Baby Yoda να δίνει ρέστα καταπίνοντας αυγά σαν bodybuilder που περνάει φάση «μόνο πρωτεΐνη μαν μου».

Τα καλύτερα έρχονται

Το τρίτο επεισόδιο, «The Heiress», ήταν το υγρό όνειρο όσων έχουν δει τα «The Clone Wars» και «Rebels». Αρχικά για την εμφάνιση της Μανταλοριανής Bo-Katan, που όχι μόνο ήταν σαν να ζωντάνεψε το καρτούν, αλλά την έπαιζε η ηθοποιός που δάνειζε τη φωνή της σε αυτό, η Katee Sackhoff (ευρύτερα γνωστή ως Starbuck στο «Battlestar Galactica»).

Bo-Katan The Mandalorian

 

Και τι δεν είπε η Bo-Katan στο επεισόδιο… Εξήγησε και για τους πιο casual fans τι είναι το Darksaber, το μαύρο φωτόσπαθο που είδαμε στο φινάλε της πρώτης σεζόν (οι πιο ψαγμένοι το γνώριζαν ήδη) και έριξε μια «βόμβα» που σίγουρα θα σκάσει στα επόμενα επεισόδια, και αφορά την ιστορία των Mandalorians και την προέλευση του ήρωα της σειράς. O Din Djarin έχει όλο αυτό το κόλλημα του «δεν βγάζω ποτέ το κράνος μου» και τους αυστηρούς κώδικες που ακολουθεί γιατί μεγάλωσε σε μία σέκτα ζηλωτών, τους Children of the Watch, που αποσπάστηκαν από τους υπόλοιπους Μανταλοριανούς.

Αλλά το καλύτερο όλων ήταν όταν αποκάλυψε το πρόσωπο στο οποίο ο ήρωάς μας θα πρέπει να παραδώσει (όχι, μη…) τον Baby Yoda. Είναι η Ahsoka Tano, είναι Jedi, είναι η μαθητευόμενη του Anakin Skywalker, είναι από τους βασικούς χαρακτήρες των animated «The Clone Wars» και «Rebels», και στο «The Mandalorian» θα την υποδυθεί μία από τις ωραιότερες γυναίκες της οθόνης, η Rosario Dawson.

This is the way, αναμφίβολα…