a
a
HomePlayCSI στην αρχαία Αθήνα – Ποιος δολοφόνησε τον Χρύσιππο;

CSI στην αρχαία Αθήνα – Ποιος δολοφόνησε τον Χρύσιππο;

Η Δολοφονία του Χρύσιππου

«Με το πρώτο φως του ηλίου, τη δεύτερη μέρα του μηνός Ελαφηβολιώνος, του έτους 344 π.Χ, ο αθηναίος αριστοκράτης Χρύσιππος βρέθηκε νεκρός στην κλίνη του. Έφερε βέλος στο αριστερό στήθος. Αργότερα, την ίδια εκείνη μέρα, και μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, χωρίς μοιρολογίστρες και χωρίς τελετουργίες που θα προκαλούσαν τα σχόλια της αριστοκρατικής Αθήνας για τη δολοφονία του, το τυλιγμένο με σάβανο νεκρό του σώμα κάηκε στην πυρά, παρουσία μόνον των στενών του προσώπων…»

Με αυτά τα λόγια του αφηγητή μπαίνουμε στο κλίμα της «Δολοφονίας του Χρύσιππου» της Urban Game Project, ενός online βιντεοπαιχνιδιού με όρους escape room και κινηματογραφική αφήγηση. Γινόμαστε κάτι σαν ντετέκτιβ στην αρχαία Αθήνα και καλούμαστε να παρακολουθήσουμε καταθέσεις μαρτύρων και υπόπτων, να διαβάσουμε κείμενα σε παπύρους και να λύσουμε γρίφους που θα βοηθήσουν τον τοπικό άρχοντα Τέρπανδρο, που έχει αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης, να βρει τον δολοφόνο.

Πού «μπαίνει» το escape room σε όλο αυτό; Πρώτον, για να ολοκληρώσουμε την έρευνα έχουμε στη διάθεσή μας 344 λεπτά (μην τρομάζετε, μπορείτε να βγείτε από το παιχνίδι και να ξαναμπείτε όσες φορές θέλετε, σταματώντας κάθε φορά το χρόνο). Δεύτερον οι γρίφοι είναι ζόρικοι, πιο κοντά σε εκείνους ενός escape room, παρά σε αυτούς των κλασικών adventure games που γνωρίζουμε από τους υπολογιστές. Αν και βετεράνος των δεύτερων, από την εποχή των πρώτων PC και των «King’s Quest», «Police Quest» και όλων των… quest της Sierra (αλλά χωρίς να έχω πατήσει ποτέ πόδι σε escape room παρά μόνο για να αφήσω τα παιδιά σε πάρτυ συμμαθητών τους), βρέθηκα πολλές φορές να κοιτάω σαν χαμένος την οθόνη χωρίς να ξέρω καν τι ζητάει από μένα ο γρίφος προκειμένου να τον λύσω. Ίσως αν είχα ασχοληθεί περισσότερο με το «Myst» (εκείνες τις μακρινές εποχές) και άλλα πιο πρόσφατα puzzle solving games να είχα αποκτήσει μεγαλύτερη εξοικείωση… Το παιχνίδι πάντως δίνει βοήθειες, αλλά και αυτές είναι περιορισμένες – μόλις εννιά.

Τα βίντεο είναι ατμοσφαιρικά, με αρκετά πειστικές ερμηνείες. Ξεκινάτε τις ανακρίσεις από τη Διοφάνη, την κύρια υπηρέτρια στο αρχοντικό του Χρύσιππου και, αφού δείτε το σχετικό βίντεο και λύσετε τον γρίφο που ακολουθεί, σειρά παίρνουν οι δύο φρουροί που ήταν τοποθετημένοι έξω από το υπνοδωμάτιο του νεκρού, ο Σφοδρίας και ο Δίνων. Μέχρι να βρεθεί ο ένοχος και να τελειώσει το παιχνίδι θα έχει περάσει από την οθόνη σας πολύ κόσμος: η σύζυγος του Χρύσιππου Υπέρεια, η παραμορφωμένη κόρη του Ηπιόνη, οι γιοι του Νισαίος και Πενθέας, η εταίρα Μήτις, ο αριστοκράτης Δάρδανος, ανταγωνιστής του Χρύσιππου και άλλοι ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Αν θέλετε κι εσείς να ζήσετε λίγο μυστήριο στην αρχαία Αθήνα, θα πρέπει να μπείτε από τον υπολογιστή σας (αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζονται κινητά και tablets) στο urbangame1.com και να αγοράσετε έναν κωδικό (e-ticket που κοστίζει 7,50 ευρώ) μέσω Viva. Μπορείτε να παίξετε είτε μόνοι σας είτε και με φίλους. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει ο καθένας να μπει στο παιχνίδι με δικό του κωδικό και στη συνέχεια συνεργάζεστε μέσω Viber, Skype ή Messenger κλπ. για να λύσετε από κοινού την υπόθεση. Το παιχνίδι χωρίζεται σε βήματα, οπότε μπορείτε με ευκολία να βρίσκεστε όλοι στο ίδιο σημείο του παιχνιδιού, να συνεργάζεστε για να επιλύσετε τον κάθε ξεχωριστό γρίφο και να προχωράτε παράλληλα στο επόμενο βήμα. Και, όπως προαναφέραμε, δεν θα χρειαστεί να κάτσετε σχεδόν 6 ώρες σερί μπροστά στην οθόνη, μπορείτε να «απλώσετε» το παιχνίδι όσο θέλετε, παίζοντας κάθε μέρα από λίγο.

* Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι, εδώ.