a
a
HomeOpinion29 κατασκευαστές video games συνιστούν… Βίκινγκς. Αυτοί ξέρουν

29 κατασκευαστές video games συνιστούν… Βίκινγκς. Αυτοί ξέρουν

viking video games

Δεν προλάβαμε να υποδεχθούμε καλά καλά το «Assassin’s Creed Valhalla» και ήδη η gaming κοινότητα ασχολείται με το επόμενο «God of War» (που μπορεί να λέγεται «Ragnarok», μπορεί και όχι) ψηφίζοντάς το ως πιο most wanted video game στα Golden Joystick Awards, ενώ είναι υποψήφιο στην αντίστοιχη κατηγορία και στα The Game Awards που θα απονεμηθούν σε λίγες μέρες.

Δύο από τα μεγαλύτερα franchise στα video games, το «Assassin’s Creed» της Ubisoft και το «God of War» της Santa Monica Studio / Sony, έχουν βάλει Βίκινγκς στις μηχανές τους. Το πρώτο από φέτος, το δεύτερο εδώ και δύο χρόνια. Η σύμπτωση; Οι προηγούμενοι σταθμοί και των δύο σειρών ήταν στην αρχαία Ελλάδα. Το «Assassin’s Creed Odyssey» μας είχε ταξιδέψει στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και το «God of War» είχε κάνει άνω κάτω όλη σχεδόν την ελληνική μυθολογία. Και αφού ο Σπαρτιάτης Kratos δεν άφησε έλληνα θεό ή ημίθεο που να μην τον κατακρεούργησε στα επτά (!) παιχνίδια της σειράς, είπε να ταξιδέψει στο Βορρά για να περιποιηθεί και την οικογένεια του Thor…

Βροχή από games τα τελευταία χρόνια…

Είναι εντυπωσιακό πόσα παιχνίδια με Βίκινγκς έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία τριετία. Hack n’ slash όπως το «Vikings: Wolves of Midgard» και το «Die for Valhalla», RPG όπως το «Expeditions: Viking», fighting games σαν το «For Honor», action-adventures σαν τα «Hellblade: Senua’s Sacrifice» και «Niffelheim», survival management games όπως το «Dead in Vinland», strategy σαν τα «Total War Saga: Thrones of Britannia», «Northgard» και «Bad North» είναι μερικά μόνο από τα πιο αντιπροσωπευτικά.

Τι λείπει από την παραπάνω λίστα; Ένα καθαρόαιμο MMORPG (καθώς το «Elder Scrolls Online» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί viking game παρά τις ομοιότητες των Nords με τους Βίκινγκς). Αλλά λίγη υπομονή ακόμη, και θα έρθει και αυτό. Είναι το «ODIN: Valhalla Rising» της Lionheart Studio που το περιμένουμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 για PC, Android και iOS. Ιδού μια γεύση (αν και το κορεάτικο voice-over καταστρέφει την ψευδαίσθηση):

Ας είναι καλά ο τηλεοπτικός Ragnar

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυριαρχία των Βίκινγκς οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σειρά «Vikings» του History Channel που έκανε πρεμιέρα το 2013 (εδώ τη βλέπουμε στο Netflix). Αρκεί μια ματιά στο art direction των περισσότερων από τα παραπάνω παιχνίδια για να μας πείσει. Προ «Vikings», η αισθητική ήταν τύπου «Skyrim», με τα ιστορικά ανακριβή κράνη με τα τεράστια κέρατα, ενώ τη στιγμή που στα σπίτια μας μπήκε ο Ragnar Lothbrok, η Lagertha και η παρέα τους, οι Βίκινγκς αποκαταστάθηκαν (;) ως ωραία παιδιά με τατουάζ, προχώ κουρέματα και πολεμικό μακιγιάζ όταν το απαιτούσε η περίσταση.

O Baldur στο «God of War» έμοιαζε να έχει βγει απευθείας από τους τηλεοπτικούς «Vikings», ενώ στο «Assassin’s Creed Valhalla» θα μπορούσε να αποτελεί spin-off της σειράς. Δεν είναι μόνο οι ομοιότητες στην εμφάνιση των χαρακτήρων, τα κτίρια και τις τοποθεσίες. Ακόμη και η μουσική είναι σχεδόν ίδια, καθώς την υπογράφουν οι Wardruna, το νορβηγικό folk συγκρότημα που έχει συνεισφέρει ουκ ολίγα κομμάτια στο σάουντρακ των «Vikings».

Μόδα είναι και θα περάσει; Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, εδώ το Netflix μας έχει υποσχεθεί spin-off της σειράς, με τίτλο (πρωτότυπο…) «Vikings: Valhalla», ενώ στις 30 Δεκεμβρίου «σκάνε» στο Amazon Prime τα τελευταία 10 επεισόδια του αρχικού «Vikings» (δείτε παρακάτω και το τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε). Ενώ το επόμενο «God of War» έχει ήδη τρελάνει κόσμο χωρίς να έχουμε δει ούτε ένα δευτερόλεπτο δράσης, ούτε μία φωτογραφία. Μα τον Odin, ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα…